Eenzaamheid bij jezelf

Eenzaamheid bij jezelf

Eenzaamheid is een gevoel. Een gevoel van gemis aan verbondenheid.  Dit gevoel van gemis maakt dat je je  leeg voelt, of alleen, of bang, of overbodig of een combinatie hiervan.

Je eenzaam voelen is niet het zelfde als alleen zijn. Je kunt prima alleen zijn en als je dat niet vervelend vindt ben je niet eenzaam. Aan de andere kant kun je je zelfs binnen een groep of familie  eenzaam voelen, omdat je geen contact  hebt met de mensen om je heen. Iedereen voelt zich tijdens zijn leven wel eens eenzaam.  Dit kan net als honger een signaal zijn. Bij honger is dit een signaal om te gaan eten, bij eenzaamheid kan het een signaal zijn om contact te gaan zoeken.

Als je niet gaat of kan eten wanneer je honger hebt krijg je lichamelijke problemen.  Wanneer je geen contact vindt als je je eenzaam voelt kun je ook lichamelijke klachten krijgen.

 

Er zijn verschillende soorten eenzaamheid
  • Sociale eenzaamheid: een gebrek aan contacten
  • Emotionele eenzaamheid: een gebrek aan diepgang in de contacten die je hebt
  • Existentiële eenzaamheid: een twijfel aan je bestaansrecht

Soms weet je niet goed hoe of waar je contacten kunt vinden. Dit kan een heleboel verschillende redenen hebben. Dan kun je terecht bij de Steunpunten Eenzaamheid. Daar gaan we met je in gesprek om te kijken of we je kunnen helpen te ontdekken wat voor jou zou kunnen werken om dit gevoel van eenzaamheid te verminderen en om je op weg te helpen bij het realiseren hiervan.

Locaties

Wijkcentrum De Oever
Amstelstraat 1 
1823 EV Alkmaar 
072-5117311

Stichting Welzijn Bergen 
Binnenhof 9
1861 JW Bergen 
072-5821450

Stichting Welzijn Castricum Dorpsstraat 30

1901 EL Castricum 

0251-656562

Stichting Trefpunt Heiloo
Abraham du Bois-Hof 2
1852 EZ Heiloo
072-5331297

Scroll naar boven