"Het Steunpunt Eenzaamheid Castricum is er voor iedereen 
die eenzaamheid vermoedt of zichzelf eenzaam voelt."

Wil je graag weten wat jij kunt doen tegen eenzaamheid en wanneer je de hulp van het steunpunt hierbij kunt gebruiken? Lees hieronder enkele verhalen van mensen die contact opnamen met het steunpunt.


Signaleren en bespreken

Mo van 14: "Tijdens de voetbaltraining zit hij altijd alleen. Niemand kijkt naar hem om. Na de training is hij als eerste weer naar huis en ik zie hem nooit bij verjaardagen of feestjes van anderen uit mijn team. Ik denk dat hij best eenzaam is. Wat ik kan doen is dat ik hem eens vraag of we samen naar bijvoorbeeld een teamfeestje kunnen gaan”.

Medewerkers van de lokale bouwmarkt maken zich zorgen over hun collega. Na het overlijden van zijn vrouw lijkt hij niet goed voor zichzelf te zorgen. Hij eet slecht en ziet er onverzorgd uit. De collega’s hebben al tegen hem gezegd dat hij de huisarts zou kunnen bellen, maar zelf vindt de medewerker het niet nodig.


Omkijken naar elkaar en doorbreken

Mevrouw Bakker: "Mijn buurvrouw is 40 jaar en zit in een rolstoel. Ik zie haar niet vaak buiten en er komen weinig mensen bij haar thuis. Ik maakte me zorgen en wilde weten wat ik voor haar zou kunnen doen. Na contact met het steunpunt voelde ik me gesteund en durfde ik actie te ondernemen. Ik heb bij haar aangebeld. Ik heb haar gevraagd of ze het leuk zou vinden één keer per week met mee te gaan naar mijn leesclub.
Sindsdien gaat ze elke week mee. Ze vertelde me dat ze zich inderdaad vaak eenzaam voelt en dat ze heel blij is met haar nieuwe contacten."

Sandra (31 jaar): In de straat woont een dame op leeftijd die bijna nooit buiten komt. Sandra ziet haar buurvrouw vaak voor de televisie zitten, als ze langsloopt met haar hond. Eigenlijk wil ze wel wat voor de buurvrouw doen, maar durft niet goed. Misschien zit haar buurvrouw helemaal niet op haar bemoeienis te wachten. Maar toch gewoon eens aanbellen? Samen de hond gaan uitlaten?


Signaleren en collega’s inschakelen

Jeugdconsulent: Er kwam een jonge alleenstaande moeder haar baby wegen. Ze kreeg weinig ondersteuning uit haar omgeving en had geen aansluiting met haar leeftijdsgenoten. Met de baby gaat het goed, maar toch maakt de consulent zich zorgen. De consulent vraagt zich af hoe moeder haar netwerk zou kunnen uitbreiden. 

Zorgmedewerker Mieke: "Elke week kom ik bij mevrouw Beentjes voor de dagelijkse zorg. Ze vindt het altijd heerlijk als ik een praatje blijf maken maar, veel tijd heb ik daar niet voor. Mevrouw vertelt me dan dat ze zich zo alleen voelt en dat ze graag zou willen dat ze meer bezoek had. Ik zie aan haar dat het haar verdrietig maakt en ik vraag me af of er een organisatie is waar zij hulp kan krijgen."

 

Gezond en lekker leven zijn niet altijd vanzelfsprekend. Het lukt dan niet altijd om zelf een oplossing te vinden voor uw vraag of probleem. Dan is het belangrijk dat u ergens terecht kunt. 

Als u advies, extra hulp of ondersteuning nodig heeft die gaan over welzijn en zorg, dan kunt u bij het Sociaal Team terecht. Ook als u een vraag heeft als mantelzorger of vrijwilliger. Als het niet over uzelf gaat, maar om een familielid, kennis, buur of vriend, denken de consulenten ook met u mee over een oplossing die past. Vrijblijvend, in vertrouwen, zonder kosten voor u en zonder dat u een verwijziging nodig heeft.

 

Iedereen kan bij het Sociaal Team terecht.